Založ si blog

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu.

Ktosi tejto rybe dal meno „Frankenstein“, možno pre to, že je tak isto poskladaná umelo z častí tiel iných rýb a tak isto ohrozuje krehkú rovnováhu v prírode ako jej románový menovec.

Vlastne by sme si mohli – my v Európe- povedať, veď čo, nás sa to netýka. My Zmutovaného lososa nebudeme dovážať. Naozaj nebudeme?

Od roku 2013 , kedy bola prvý krát prezidentom USA Obamom predstavená idea TTIP sa z hmly vytvorenej majstrami mediálnej manipulácie , postupne vynára  prízrak Molocha globálneho, ničím neregulovaného  obchodu, ktorý má navždy zmeniť naše životy.

Z kusých správ o prebiehajúcich rokovaniach sa dozvedáme , že bude vytvorených niekoľko sto tisíc nových pracovných miest a naše výrobky sa budú ľahšie dostávať na Americký trh. Vlastne som doteraz našiel iba tieto dva argumenty pre podporu  TTIP. Rokovania totiž prebiehajú za zatvorenými dverami a aj naši europoslanci potvrdili, že svoje pripomienky môžu predkladať iba sprostredkovane. Hovorí sa, že Európsky parlament má pripravené pripomienky k zmluve, ktoré majú ochrániť záujmy občanov EU. Ale to znamená, že aj podľa nich sú v návrhu zmluvy podmienky, ktoré sú pre nás nevýhodné, alebo dokonca priamo poškodzujú relatívne vysoké európske enviromentálne či sociálne štandardy.

Je paradoxné, že o podmienkach zmluvy sa EK  už pri otvorení rokovaní radila v troch štvrtinách prípadov s podnikateľským sektorom a iba zvyšok pripadol na odbory a ostatné mimovládne organizácie. A kde sú Europoslanci? Vyzerá to tak, že veľké monopoly na obidvoch stranách oceánu sa rozhodli, že odstránia niektoré obmedzenia , ktoré vlastne chránia spotrebiteľa v Európe.

Preto, že „Diabol sa skrýva v detailoch“ zahmlievanie okolo presného znenia zmluvy má určite svoj význam. Neviem o tom, že by niekto z našich europoslancov kompletný návrh zmluvy čítal. Zdá sa, že ako vždy prenechali prípravu a rokovanie  európskym úradníkom. Nuž a tí sa nikomu nezodpovedajú. Výsledkom môže byť dohoda, ktorá bude v konečnom dôsledku silným pomáhať zosilnieť, bohatým zbohatnúť – nech to stojí čo to stojí. A cenu budeme platiť my všetci.

Darmo sa páni europoslanci dušujú, že už majú pripravené také a onaké pripomienky. Kozmetické úpravy nič nezmenia. Verím, že na znení zmluvy už roky pracujú najprešibanejší právnici a vkladajú do nej také prefíkané paragrafy a tajné dodatky, ktoré navždy zabezpečia nadvládu Molocha globálneho obchodu.

Jedinú šancu vidím v tom, že sa TTIP, v tej podobe ako je teraz v Europskom parlamente neschváli. A ak už má byť nejaká dohoda na zlepšenie obchodných vzťahov, tak nech sa europoslanci zobudia a zoberú rokovanie o podmienkach do svojich rúk. A nech je od začiatku toto rokovanie transparentné . A nesmú byť  žiadne tajné a supertajné dodatky. Inak nám všetky naše „demokratické výdobytky“ sú  zbytočné. Darmo budeme voliť poslancov, zostavovať vlády, keď o všetkom budú rozhodovať obchodníci, ktorých jediným cieľom je ZISK.

A tak budeme kupovať GM produkty bez označenia, kurčatá umývané v chlórovom roztoku, mäso s obsahom ractopaminu / zvyšuje rast svalovej hmoty zvierat/, budeme piť citrusové a iné športové nápoje s obsahom Bromovaného rastlinného oleja /BVO/ látky, ktorá bola pôvodne chemickými spoločnosťami patentovaná ako spomalovač horenia, kurčatá „zdobené“ arzénom – po použití arzénových tabletiek má mäso krajšiu – ružovú farbu… Takto a podobne by sa dalo pokračovať pomerne dlho. Ale ako som už spomínal mám dojem, že  pri tejto dohode o obchodnom partnerstve  nie sú na prvom mieste lepšie obchodné vzťahy, ale vlastne odbúranie zdravotno – veterinárnych, enviromentálnych a sociálnych noriem,ktoré sme si za dlhé roky dohodli na ochranu kvality života. U nás v Európe. U nás doma.

Ak nedokážeme tento spôsob života uchrániť,  ba naopak sami sa príčinlivo budeme na jeho zničení podieľať – tak nám treba !

Dobrú chuť  k rybe Frankenstein !

A posledný nech zhasne!… 

 

 

Jano

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Simon kričí, chyťte Simona

10.11.2015

Aby bolo jasné. Označenie pôvodu Tokaj zachránili vinári a vinohradníci zo Slovenskej Tokajskej vinohradníckej oblasti. Keby tu neboli oni a výsledky ich práce – víno Tokaj – nebolo by čo chrániť. Myslím , že Macíkovci, Ostrožovičovci, Nagyovci, Vdovjakovci, Eftimov a mnoho ďalších bezmenných ľudí dokázali a denne dokazujú pre Slovensko omnoho viac, ako [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89842x
Priemerná čítanosť článkov: 3327x

Autor blogu

Kategórie