Založ si blog

Prosím Ťa, človek, pomôž zastaviť zabíjanie na Ukrajine

franciscogoya_this_is_worse

 

 

Už sú to dva týždne, čo v Dome odborov v Odese zavraždili najmenej pol stovky ľudí.  Ako môže niekto neustále zatvárať oči , neustále ospravedlňovať to, čo sa dnes deje na Ukrajine?!Napriek sľubom , doteraz nevyšetrené násilie na Majdane v Kyjeve,  sa šíri  po celej Ukrajine.  Nikto ma nepresvedčí, že je prejavom demokracie posielať na vlastných občanov bojové vrtuľníky, delostrelectvo a obrnené transportéry,  zabíjať ľudí , keď sa snažia hlasovať o svojom ďalšom osude, vo svojom vlastnom meste.  Možno sú pomýlení a nemajú pravdu , ale myslieť si,  že  najlepším spôsobom ako ich presvedčiť o  lepšej, demokratickej pravde je ich zabiť , považujem za  obludné. A nakoniec aj tak tí zabití nebudú presvedčení, ale iba mŕtvi. Teda páni politici, ktorí dokážu vyhlasovať  že EÚ :

 „víta umiernenosť a zdržanlivosť ukrajinskej vlády, s akou doteraz pristupovala k súčasnej kríze a pripomína, že ukrajinské orgány majú plné právo použiť akékoľvek vojenské prostriedky, aby znovu získali kontrolu nad svojím územím; “ stratili absolútne moju dôveru, lebo mi pripadá, že vôbec nehľadia na to, koľko obetí použitie  „akýchkoľvek vojenských prostriedkov” prinesie. Bolo by dobré opýtať sa obyvateľov Mariupola, Slavjanska, Donecka…, čo si o takomto vyhlásení EÚ myslia.  

Všetko, čo sa dnes na Ukrajine deje, spôsobili politici. A ako obyčajne, pre ich záujmy zomierajú obyčajní, nevinní, chudobní ľudia. 

 

Preto prosím práve Teba – človek. Možno práve Ty dokážeš zastaviť  čierny mor násilia a zabíjania na Ukrajine.

Nech žijeme kdekoľvek, nech je náš osud akokoľvek rozdielny, myslím si, že niečo nás všetkých spája.  Aj Ty aj ja sme smrteľní.  To  vyrovnáva  všetky ľudské rozdiely. Áno,  všetci určite raz zomrieme, ale nikto by nemal zomierať tak beštiálne umučený ako obete nezmyselného masakru v Odese.  Na internete kolujú  rôzne hrôzostrašné zábery obetí. Ak si  našiel aj ty tieto fotografie,  prosím, neodvracaj oči, nezatváraj stránku – aj keď si myslíš, že            „ nevidím zlo, nepočujem zlo“,  ono stále  existuje. To nie je telenovela, to je násilie a smrť v priamom prenose. A my budeme tak dlho prepínať programy na niečo veselšie, tak dlho zatvárať oči, až to násilie zaklope aj na naše dvere.

Prosím ťa, človek , možno práve ty ovládaš silu slov lepšie ako ja  a dokážeš napísať  niečo presvedčivejšie , možno báseň, alebo pieseň, čo zastaví zabíjanie na Ukrajine. Možno sa poznáš s politikom, ktorí to môže zastaviť.  Tak mu ukáž  obrazy utrpenia a popros ho,  aby zasiahol. Veď preto vlastne volíme politikov, preto ich platíme, aby plnili to, čo pred voľbami sľúbili. Neverím , že niekto z nich vo svojej predvolebnej kampani sľuboval vojnu a zabíjanie.

 Zdá sa mi, že väčšina politikov EÚ a USA si namiesto zastavenia zabíjania doposiaľ iba  dokazovala  svoju „dôležitosť a silu“ a niektorí v akomsi historickom komplexe ovládnutia východu, neváhajú podporiť aj „sotne“, ktoré sa otvorene hlásia k nacizmu. Páni politici  vymýšľajú sankcie a blokujú  účty. A čo naši? Zachytil som iba niekoľko politikov zo SAS, ktorí otvorene pomenovali ciele EÚ a USA na Ukrajine a jeden dokonca pripomenul masaker v Odese. Radšej nebudem spomínať tých, čo si odbehli vystúpiť na Majdan možno z presvedčenia, možno splniť si vazalské povinnosti voči sponzorom svojich mini straničiek, ani tých, čo volajú na Slovensko vojská NATO. Od ostatných som čakal aspoň prejav účasti, súcitu s utrpením ľudí.  A zatiaľ ich neschopnosť a moja a tvoja ľahostajnosť  otvorili dvere krvilačným beštiám, čo roztáčajú šialenú špirálu násilia a smrti  čoraz rýchlejšie. 

Pritom stačí tak málo. V prvom rade :

vyhlásiť  na celom území Ukrajiny  prímerie, pokoj zbraniam.

Potom zobrať do rúk

dohody  podpísané  21. februára 2014 v Kyjeve  a 17.apríla 2014  v Ženeve  a dôsledne ich začať napĺňať.

Alebo si mám myslieť, že tie rokovania boli znova iba hrou pre verejnosť a politici budú neprekonateľné rozdiely v osobných záujmoch  naďalej  riešiť tak, že poženú na smrť ľudí, čo ani len netušia akú hru to s nimi mocní tohto sveta hrajú!?

Preto ťa prosím, človek, odhoď svoju ľahostajnosť. Lebo  aj tvoja ľahostajnosť k utrpeniu druhých otvára dvere  pre násilie, ktoré nakoniec zabije aj teba a tvojich blízkych.

Prosím ťa, človek! Je jedno, ako ďaleko je od teba Odesa.  Vraždy v Odese sú odteraz súčasťou aj mojej aj tvojej  histórie . To sme aj my! Ja a Ty! Keď sa raz naši ešte nenarodení potomkovia budú pýtať, prečo sme niečo také otrasné pripustili, neviem, čo im odpovieme. Lebo to, čo ľudia spáchali ľuďom v Odese,  je popretie všetkého, v čo človek na tomto svete verí  a dúfa.

Nech si akéhokoľvek vyznania, človek, prosím ťa,  obráť sa na svojho kňaza, rabína, imána…,  nech v kresťanských chrámoch, v synagógach,  v mešitách odteraz každá modlitba, každé kázanie začína spomienkou na beštiálne umučených ľudí v Odese. Lebo sila modlitby  snáď tiež môže zastaviť zabíjanie. 

PRETO ŤA PROSÍM, ČLOVEK!

 

Samozrejme, že si neosobujem právo na neomylnosť. Je mi jasné, že nie každý a možno ani Ty, človek, ktorého chcem osloviť, nesúhlasíš s mojim hodnotením situácie na Ukrajine. Možno ani s mojou predstavou, kto to spôsobil a kto je vrahom a kto obeťou. Nechcem Ťa nijako presviedčať, moje  úvahy Ti v žiadnom prípade nevnucujem. Nakoniec tie úvahy vôbec nie sú podstatné.Píšem ich hlavne na základe informácií z médií. Nuž a médiam vlastne neverím. Viem, že moje úvahy nemajú omnoho väčší dopad, ako  politizovanie pri pive. Ale na tom nezíde.  Je jediný odkaz, jediná výzva za ktorou stojím , a pre ktorú toto všetko píšem, a verím, že sa na nej zhodneme:

Zabíjanie treba zastaviť!

Preto, ak poznáš spôsob, alebo cestu, ktorá povedie k ukončeniu zabíjania na Ukrajine, tak, prosím Ťa, človek, pomôž.  

Ja a ty sme jediní, čo to dokážu zastaviť !!

PROSÍM ŤA, ČLOVEK !!!

                                                                                           Jano

PS.: Pokúšal som sa tento článok ponúknuť médiam, ako otvorený list. Zatiaľ nič. Ak ťa výzva na ukončenie zabíjania oslovila a vieš ju dostať do ktorýchkoľvek médií  – prosím ťa, pomôž, človek.

   Zároveň sa ospravedlňujem politikom, ktorí sa úprimne snažia politickými prostriedkami zastaviť násilie na Ukrajine. Viem, že sú aj takí. Bohužiaľ ich hlas v rozpútanej jednostrannej mediálnej blokáde počuť veľmi slabo. Ak chcete, berte môj článok, ako snahu o pomoc.                                                        

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89818x
Priemerná čítanosť článkov: 3327x

Autor blogu

Kategórie