Založ si blog

Topiaci sa aj bicykla chytá

Presne táto veta mi napadla, keď som sledoval zúfalú snahu niektorých poslancov SDKÚ  o zviditeľnenie sa pred voľbami návrhom novely Lesného zákona o ktorej samozrejme vedia, že ju v žiadnom prípade nedokážu doviesť  v zmysle Rokovacieho poriadku NRSR do legislatívne úspešného konca.    Áno ide o krátku novelu, ktorou chcú zo zákona 360/2007 Z.z. odstrániť  § 31 ods.1 pism. d) ktorý sa týka obmedzenia  jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy.

V tejto súvislosti chcem upozorniť na niekoľko skutočností :

1./   Vládny kabinet  16.2.2005 schválil návrh zákona o lesoch, ktorý na rokovanie predložil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon – v tomto zákone bola, čuduj sa svete  aj časť, ktorá určitým spôsobom, obmedzovala pohyb cyklistov v lese.Podľa Dzurindovou vládou  prijatého zákona môžu pokutu dostať aj občania, ktorí sa v lese dopustia priestupku. Napríklad za rušenie ticha, púšťanie psov, jazdenie na bicykli alebo na koni mimo vyznačených ciest, či za vstup do lesnej škôlky môžu dostať pokutu do výšky 5 tis. Sk.

2./   Je zaujímavé, že táto časť bola v parlamente pozmeňovacím návrhom zo zákona vypustená a môžeme sa len dohadovať, či to náhodou nebolo v priamej súvislosti so známym cykloturistickým výletom pána Ivana Mikloša vtedajšieho ministra, do prírodnej rezervácie najvyššieho stupňa ochrany Stužického pralesa, kde ho na vrchole Kremenca, odfotili ochrancovia prírody ako so šťastným úsmevom porušuje zákon.

3./   V dôvodovej správe páni poslanci nepresne uvádzajú, že bol „do zákona 360/2007 Z. z. zavedený zákaz pohybu po lese na bicykli  a na koni „. Nech hľadám ako hľadám, ja tam takýto zákaz nenachádzam. Pravda je taká, že zákon iba s ohľadom na potrebu ochrany prírody, iných návštevníkov lesa aj samotných cyklistov vymedzuje podmienky ich pohybu v lesoch.

4./    Na tejto novele je zvláštne aj to , že sa vo veľkej miere zaoberá právami určitej skupiny občanov /v tomto prípade cyklistov/ a na druhej strane  svojim návrhom chce hrubým spôsobom obmedziť ústavné práve inej skupiny občanov – súkromných vlastníkov lesov. Nerešpektovanie vlastníckeho práva podľa môjho názoru sa prejavuje napr. v tom, že rozhodujete o využívaní majetku iných občanov bez toho, aby sa oni k tomu mohli vyjadriť. Ozaj páni poslanci môžem si skočiť previesť sa na bicykli po trávnikoch a hriadkach vo vašich záhradách – keď sloboda tak sloboda. Zdá sa vám to nenáležité  prirovnanie – nuž ale podľa zákona  vlastník alebo užívateľ platí za tieto pozemky daň a platí za tieto pozemky daň tak ako sa platí za nehnuteľnosti, ktoré sú ohradené, kde naozaj nemá cudzia osoba možnosť prístupu, a v prípade že na takéto územie vstúpi, tak ten vlastník môže uplatniť zákonné práva na to, aby tá osoba, ktorá tam nemá čo robiť, jednoducho toto územie opustila.  Na jednej strane chcete dať možnosť využívať tieto pozemky bez obmedzenia , na druhej strane vlastník alebo užívateľ musí z tohto majetku platiť daň z nehnuteľnosti. Mimochodom Ústavou zaručené vlastnícke práva súkromných vlastníkov lesov sú  doposiaľ  v našej legislatíve rôznym spôsobom obmedzované.

Na záver už iba jeden postreh. Kde sú ochrancovia prírody? Prečo sa na jednej strane dokážu priviazať reťazami k uschnutému a lykožrútom napadnutému stromu, aby chránili biodiverzitu a na druhej strane im je jedno, že cyklisti sa budú bez obmedzení pohybovať medzi mladými stromčekmi, či už zo samo výsevu alebo vysadenými lesníkmi?  Tieto stromčeky nemajú právo na ochranu?

Je pravda, že príroda má obrovskú schopnosť vlastnými silami zaceliť všetky rany, ktoré jej spôsobíme. Nebolo by však predsa len vhodnejšie aspoň trochu jej pri tom pomôcť?

Ďakujem všetkým poslancom, ktorí na návrh poslanca Martináka  túto novelu zákona odmietli.

 

 

 

 

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89811x
Priemerná čítanosť článkov: 3326x

Autor blogu

Kategórie