Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26. novembra 2015, slaby1, Nezaradené

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu.

Ktosi tejto rybe dal meno „Frankenstein“, možno pre to, že je tak isto poskladaná umelo z častí tiel iných rýb a tak isto ohrozuje krehkú rovnováhu v prírode ako jej románový menovec.

Vlastne by sme si mohli – my v Európe- povedať, veď čo, nás sa to netýka. My Zmutovaného lososa nebudeme dovážať. Naozaj nebudeme?

Od roku 2013 , kedy bola prvý krát prezidentom USA Obamom predstavená idea TTIP sa z hmly vytvorenej majstrami mediálnej manipulácie , postupne vynára  prízrak Molocha globálneho, ničím neregulovaného  obchodu, ktorý má navždy zmeniť naše životy.

Z kusých správ o prebiehajúcich rokovaniach sa dozvedáme , že bude vytvorených niekoľko sto tisíc nových pracovných miest a naše výrobky sa budú ľahšie dostávať na Americký trh. Vlastne som doteraz našiel iba tieto dva argumenty pre podporu  TTIP. Rokovania totiž prebiehajú za zatvorenými dverami a aj naši europoslanci potvrdili, že svoje pripomienky môžu predkladať iba sprostredkovane. Hovorí sa, že Európsky parlament má pripravené pripomienky k zmluve, ktoré majú ochrániť záujmy občanov EU. Ale to znamená, že aj podľa nich sú v návrhu zmluvy podmienky, ktoré sú pre nás nevýhodné, alebo dokonca priamo poškodzujú relatívne vysoké európske enviromentálne či sociálne štandardy.

Je paradoxné, že o podmienkach zmluvy sa EK  už pri otvorení rokovaní radila v troch štvrtinách prípadov s podnikateľským sektorom a iba zvyšok pripadol na odbory a ostatné mimovládne organizácie. A kde sú Europoslanci? Vyzerá to tak, že veľké monopoly na obidvoch stranách oceánu sa rozhodli, že odstránia niektoré obmedzenia , ktoré vlastne chránia spotrebiteľa v Európe.

Preto, že „Diabol sa skrýva v detailoch“ zahmlievanie okolo presného znenia zmluvy má určite svoj význam. Neviem o tom, že by niekto z našich europoslancov kompletný návrh zmluvy čítal. Zdá sa, že ako vždy prenechali prípravu a rokovanie  európskym úradníkom. Nuž a tí sa nikomu nezodpovedajú. Výsledkom môže byť dohoda, ktorá bude v konečnom dôsledku silným pomáhať zosilnieť, bohatým zbohatnúť – nech to stojí čo to stojí. A cenu budeme platiť my všetci.

Darmo sa páni europoslanci dušujú, že už majú pripravené také a onaké pripomienky. Kozmetické úpravy nič nezmenia. Verím, že na znení zmluvy už roky pracujú najprešibanejší právnici a vkladajú do nej také prefíkané paragrafy a tajné dodatky, ktoré navždy zabezpečia nadvládu Molocha globálneho obchodu.

Jedinú šancu vidím v tom, že sa TTIP, v tej podobe ako je teraz v Europskom parlamente neschváli. A ak už má byť nejaká dohoda na zlepšenie obchodných vzťahov, tak nech sa europoslanci zobudia a zoberú rokovanie o podmienkach do svojich rúk. A nech je od začiatku toto rokovanie transparentné . A nesmú byť  žiadne tajné a supertajné dodatky. Inak nám všetky naše „demokratické výdobytky“ sú  zbytočné. Darmo budeme voliť poslancov, zostavovať vlády, keď o všetkom budú rozhodovať obchodníci, ktorých jediným cieľom je ZISK.

A tak budeme kupovať GM produkty bez označenia, kurčatá umývané v chlórovom roztoku, mäso s obsahom ractopaminu / zvyšuje rast svalovej hmoty zvierat/, budeme piť citrusové a iné športové nápoje s obsahom Bromovaného rastlinného oleja /BVO/ látky, ktorá bola pôvodne chemickými spoločnosťami patentovaná ako spomalovač horenia, kurčatá „zdobené“ arzénom – po použití arzénových tabletiek má mäso krajšiu – ružovú farbu… Takto a podobne by sa dalo pokračovať pomerne dlho. Ale ako som už spomínal mám dojem, že  pri tejto dohode o obchodnom partnerstve  nie sú na prvom mieste lepšie obchodné vzťahy, ale vlastne odbúranie zdravotno – veterinárnych, enviromentálnych a sociálnych noriem,ktoré sme si za dlhé roky dohodli na ochranu kvality života. U nás v Európe. U nás doma.

Ak nedokážeme tento spôsob života uchrániť,  ba naopak sami sa príčinlivo budeme na jeho zničení podieľať – tak nám treba !

Dobrú chuť  k rybe Frankenstein !

A posledný nech zhasne!… 

 

 

Jano