Založ si blog

Zmutovaná hydra GMO sa plazí Európou

 

Hydra je v gréckej mytológii netvor s hadím telom a deviatimi dračími hlavami. Mala jedovatý dych a namiesto jednej  odseknutej hlavy jej vyrástli hneď dve nové. Jedna z jej deviatich hláv bola nesmrteľná.

 Starí Gréci vymedzili rôznym mutantom miesto v mytológii. My,  keďže si pyšne nahovárame, že sme na vyššom stupni vedy a kultúry, už bez problémov vyrábame, zdokonaľujeme a úspešne pestujeme skutočných novodobých mutantov a púšťame ich medzi ľudí. Iba sme im dali menej odrádzajúci názov – GMO / Geneticky modifikované organizmy/. Že to znie omnoho kultúrnejšie a prijateľnejšie, ako – Hydra, Tyfón,  Minótaurus . Je však  zaujímavé,  koľko majú moderné Hydry spoločné s tou mytologickou. Myslím na jedovatú krv GM plodín – o čom by nám vedeli svoje povedať hlavne hynúce včelstvá, myslím na zamorenie pôdy reziduami po pestovaní GM plodín, myslím na vznik nových super odolných burín a super odolných škodcov…

Práve v týchto dňoch bude Európsky parlament diskutovať o GMO. Na pozadí obrovských ľudských tragédii stoviek tisícov  migrantov možno niekomu pripadá táto téma ako podružná, nepodstatná. Nakoniec aj naše média ju skoro ani nespomínajú. Napriek tomu, že výsledok určite výrazne ovplyvní kvalitu života každého z nás.

Svet pozná GM plodiny už skoro 20 rokov . A presne toľko rokov už prebieha aj boj pre – a proti. V rámci EU nie je doposiaľ jednotný názor. Istým posunom bolo nariadenie EK zo začiatku roka 2015, na základe ktorého získali členské štáty kontrolu nad pestovaním geneticky modifikovaných plodín na svojom území. Podobná úprava mala nasledovať aj v prípade dovozu GM plodín.Tak by mali jednotlivé štáty právo zakázať dovoz GM plodín na svojom území.

Návrh nového nariadenia, ktorý Európska komisia predstavila v apríli, je však podľa poslancov nevykonateľný.

V krátkom slede sa proti nemu vyslovili členovia  Výboru pre poľnohospodárstvo /AGRI/ a tak isto aj členovia Parlamentného výboru pre životné prostredie /ENVI/.

Ich stanoviská budú v pléne EP prerokúvané v dňoch 24. – 29. 10. 2015.

 

Je samozrejmé, že predstava o možnosti zakázať predaj produktov GMO čo len v jednom štáte  v rámci voľného trhu v EÚ je iluzórna. Na túto skutočnosť poukazovali aj poslanci v obidvoch hore uvedených výboroch. Toto je argument voči ktorému je ťažko niečo namietať.

Inak je to s ďalšími argumentom :

  • Údajne zákaz krmív na báze GMO môže „  ohroziť výrobu potravín, keďže výrobný potravinársky sektor EÚ je silno závislý od dovozu geneticky modifikovaných krmív.

Ak tomu správne rozumiem, aj keby som žil v  štáte, ktorý zakázal pestovanie GM plodín, / čo Slovensko, napriek rôznym svalnatým vyhláseniam ministra pôdohospodárstva nie je/ som vlastne odkázaný na potraviny vyrobené s použitím GM plodín a ja ani netuším, ktoré to sú.

V odôvodnení odmietnutia návrhu je ešte niekoľko odvolávok na hospodársku súťaž, pravidlá WTO.. . Áno páni poslanci máte pravdu – takto sa to nedá.

Mne však vadí, že ani v jednom výbore /AGRI, ENVI/ sa nikto nezaoberal škodlivosťou GM plodín a s ich použitím vyrobených potravín a nikto ani nepredložil iný návrh, ktorý by hydru GMO zastavil. A pritom tie  existujú. Okrem označovania potravín, ktoré obsahujú priame rastlinné zložky GMO,  treba označovať aj živočíšne produkty ako mäso, vajcia a mliečne výrobky ktoré boli vyprodukované na základe použitia kŕmnych zmesí s GMO.  Práve tie kŕmne zmesi o ktorých hovoria páni poslanci, keď argumentujú nemožnosťou prijať zákaz dovozu GM plodín. Ak tak neurobíme,  hydra GMO bude naďalej rásť a šíriť sa zadnými dvierkami medzi ľuďmi bez ich vedomia. Ak nemáte páni poslanci odvahu na úplný zákaz dovozu GMO na celom území EÚ,  tak nám umožnite aspoň vedieť čo konzumujeme.Argument, že nikto nedokázal škodlivosť GM krmovín neobstojí. Existujú seriózne štúdie, ktoré dokazujú opak /napr. Seraliniho štúdia/. Viem, spochybniť sa dá všetko. Hlavne ak máte dosť prostriedkov a  vplyv na „nezávislé a demokratické média. Napriek tomu som presvedčený, že ak mám právo vedieť či napr. vajcia pochádzajú z klietkového alebo voľného chovu, mal by som mať prístup aj k informáciam o použití GM krmovín pri produkcii mäsa, vajec a mliečnych výrobkov, ktoré nakupujem.

Je absurdné, keď členovia dvoch výborov, honosne nazývaných AGRI a ENVI nehľadajú spôsoby ako zastaviť šírenie Hydry GMO, ale naopak vedia nájsť desiatky dôvodov ako sa to nedá urobiť.

Páni a dámy hanbite sa – vy vlastne prispievate k rozvoju GMO produkcie.

Vy  svojimi rozhodnutiami, alebo ne-rozhodnutiami.

Umožňujete testovať účinky týchto potravín na občanoch EÚ bez ich vedomia.

Ak už mám byť pokusným králikom, mal by som o tom vedieť.

Máme právo na komplexné informácie o predávaných potravinách !

Komu to prekáža, aby sme boli informovaní?

 

Dúfam, že v pléne EP na nasledujúcom rokovaní sa nájde aspoň jeden poslanec, čo prednesie takýto alebo podobný návrh na zastavenie Hydry GMO.

 

Jano

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89669x
Priemerná čítanosť článkov: 3321x

Autor blogu

Kategórie