Založ si blog

Odesa a hanebné mlčanie „našich“ politikov

 V piatok v meste Odesa bolo za živa upálených, zastrelených, alebo dobitých 46 ľudí. Je nepísaným zvykom vyjadriť svoju účasť s ľudským utrpením a smrťou. To vlastne  nie je iba nepísaný zvyk. Myslím si, že je to jeden zo základov ľudskej civilizácie a civilizovanosti každého z nás. Neodvratnosť smrti nás všetkých akosi spája. Tvárou v tvár hromadnej vražde nemôžeme a nesmieme zostať ľahostajní. Teda ak sa považujeme za ľudí.

Tento blog píšem, ako prejav hlbokej a úprimnej sústrasti všetkým obetiam a ich žijúcim príbuzným.   Prosím  čitateľov, aby venovali minútu ticha obetiam nezodpovedných politických experimentov na Ukrajine.

     Je pre mňa neskutočne ponižujúce a poburujúce, keď v takejto chvíli ani jeden z politikov na Slovensku, ktorí ma majú zastupovať,  sa ani slovkom nezmieni a tejto tragédii. Ani terajší ani budúci prezident. Nikto nevysloví ani slovko účasti, ľútosti nad zmarenými životmi. Nikto nezvoláva mimoriadnu schôdzu parlamentu. Nikto neodsudzuje vrahov.

     Ako arogantný výsmech zaznievajú z úst  pani Ashtonovej slová o nutnosti vyšetrovať, kto v Odese zabíjal. Povedzte mi, čo chce vyšetrovať, keď vrahovia sa hrdo fotili so svojimi obeťami a zábery rozvešali po celom internete!? Alebo práve pre to, aby „nezávislé vyšetrovanie“  urobilo z obetí vrahov ? Tak ako to úspešne predvádzajú pri „vyšetrovaní“ násilností na Kyjevskom Majdane.  

Ozaj to tzv. vyšetrovanie. Naozaj si páni politici myslia, že uverím, že nič nevedia? Čo myslíte, koľko agentov tajných aj verejných každú hodinu a minútu monitoruje a fotí, koľko odpočúvacích zariadení bolo a je v prevádzke, koľko satelitov čo „odfotia aj farbu spodného prádla „  sa tlačí nad miestami konfliktov, koľko „poradcov“ monitoruje ešte aj počet detí v škôlkach na Ukrajine? A koľko domácich centrál všetky tieto údaje analyzuje a výsledky denne odovzdáva politikom? A oni chcú tvrdiť, že nevedia, že žiadajú vyšetrovanie!? Keď,  tak naozaj iba pre to, aby pospolitému ľudu predložili ako pravdu to, čo sa im hodí do ich prekliatych pokrových politických hier.  Čoraz viac ma presviedčajú, že s našimi životmi kľudne hrajú vabank.

Na Ukrajine sa zdá, že sú ochotní bojovať za „demokraciu“ do poslednej kvapky Ukrajinskej krvi.

     Ale nakoniec nič nové pod slnkom. My ľudia sme zrejme nepoučiteľní. A už celé generácie im vždy naletíme. A zabíjame sa. Poďme trochu do histórie.

      Zámienkou pre celosvetové ľudské šialenstvo – neskôr historikmi nazývané aj veľká vojna, alebo prvá svetová vojna – bol atentát na arcivojvodu a následníka rakúsko – uhorského trónu Františka Ferdinanda  d´Este.  Nasledovalo vyhlásenie Františka Jozefa I.  „ Mojim Národom“, v ktorom sa panovník obracia na svojich poddaných, aby im vysvetlil prečo majú pre jeho záujmy zomierať. Samozrejme, že vyhlásenie je plné emotívnych hesiel o cti, vlastenectve a nutnosti  aby sa „ moci zbraní opatřily nezbytné záruky, které mají zabezpečiti Mým státům pokoj uvnitř a trvalý mír na venek.“

Nepripomína vám to niečo? Mne áno.

     Je zvláštne, čo mi pripomínajú dôvody Hitlera na prepadnutie vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Okrem hesiel ako „lebensraum“ sa tu objavujú podľa citátu z Wikipedie  aj tieto dôvody : „ Lákalo ho najmä nerastné bohatstvo, či už išlo o ropu na Kaukaze, uhlie a oceľ na Ukrajine, či kvalitnú ornicu, ktorej plody mohli živiť jeho rastúcu ríšu. Nemenej podstatná bola likvidácia ZSSR ako potenciálneho nepriateľa, či možnosť získania miliónov Slovanov a ostatných obyvateľov tejto časti sveta ako lacnej pracovnej sily. „

     Na Ukrajine sa podľa mňa deje  niečo,  čoho sa obávali zástupcovia víťazných mocností  na sklonku druhej svetovej vojny.

 Zrejme nebude od veci pripomenúť si niektoré zo záverov „krymskej konferencie „ ktoré spojenci – W. Churchill, F.D. Rooswelt a J.V. Stalin – podpísali dňa 1.2. 1945.

“  Z povrchu Zeme musia zmiznúť nacistické strany , nacistické zákony , organizácie a inštitúcie . Je potrebné odstrániť akýkoľvek nacistický vplyv zo spoločenských inštitúcií , z kultúrneho a ekonomického života ukrajinského ľudu a súčasne prijať také opatrenia , ktoré zaistia mier a bezpečie v budúcnosti . Len vtedy , keď vykoreníme ukrajinský nacizmus , bude nádej na dôstojnú existenciu ukrajinského národa a zároveň na jeho dôstojné miesto v spoločenstve národov . „

     

Myslím si, že dnes treba vykoreniť nielen ukrajinský nacizmus.

    Ktože to je ale súčasťou „novej ukrajinskej vlády“ ? Nie sú to náhodou zástupcovia strán, čo sa v rôznych vyhláseniach hrdo hlásia k nacistickému  odkazu a poriadajú fakľové sprievody pod znakmi, ktoré  až nepríjemne niečo pripomínajú?

     A záverom ešte jedno zamyslenie. Naozaj si myslíme, že u nás sa niečo podobné nemôže stať? Skúste si iba na chvíľu predstaviť, že by náš verejný život po akomsi prevrate riadila skupina politikov, ktorá by rozdala zbrane sfanatizovaným futbalovým fanúšikom a ich vyčíňanie v uliciach by  legalizovala.  Potom čo? Potom bude už neskoro.

Možno poviete, že takých politikov u nás niet. Nuž, čo ja viem? Keď si tak dám dohromady,  že niektorí neváhali letieť do Kyjeva a vystupovať tam,  aby sa mohli stať súčasťou toho všetkého a keď teraz veľavýznamne a zbabelo  mlčia po dokázaných vraždách v priamo prenose, tak vôbec nie som pokojný.

Je  dobre, že v histórii nie vždy a nie všetci Slováci  mlčali tvárou v tvár zabíjaniu ľudí. Prečítajte si Hviezdoslavove krvavé sonety, ktoré básnik napísal ako reakciu na prvé správy z 1. Svetovej vojny. Vytvoril ich v Dolnom Kubíne s dátumom august – september 1914.

Jeden z týchto sonetov venujem pietnej spomienke na odeské obete.

 

Pomiluj, Bože! Bože, pomiluj!…
Ťa kolenačky prosí duša moja
dňom-nocou, žertva muky, nepokoja —
Veď hrozné i len pomyslieť si, juj!

od čoho naveky ho zavaruj! —:
by Slavianstvo len hŕbou bolo hnoja
na cudzie lány, po čom chudá sloja[20]
ich tak mrie, rozďavujúc pysk ni sluj…

Dosť zapadlo ho už tým podlým cieľom,
zúrodniac, sšľachtiac drsné plemeno,
dosť! — zaháj ho, ó, voči urvateľom!
Nie trus je, lež dúm tvojich semeno:
len vzísť mu dať, vzrásť, zrieť… a zlatým čelom
sa nebies tkne… Buď, ó! buď spaseno…

   

                                                                                          Jano

 

 

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89671x
Priemerná čítanosť článkov: 3321x

Autor blogu

Kategórie