Založ si blog

Európska únia rozbila na Ukrajine Pandorinu skrinku

    

Úmyselne píšem rozbila, aj keď dobre viem, že podľa starého gréckeho mýtu Pandora skrinku otvorila z vlastnej zvedavosti, teda nevediac čo činí. Tu však vidím priamy úmysel niektorých politikov Európskej únie vypustiť na Ukrajine všetkých démonov nešťastia.

     Ako som už v jednom článku napísal, neviem a ani sa nechcem  vyjadrovať k vnútorným veciam suverénneho štátu Ukrajina.  Moje informácie, ako nakoniec nás všetkých, sú iba tie z médií. Jedno však viem s veľkou istotou . Na Ukrajine je zle a bude ešte horšie.

     A tak, ako nemôžem  súdiť  Ukrajincov za to čo robia, na druhej strane zrejme, ako občan štátu, ktorý je plnoprávnym členom EÚ mám právo na niekoľko hodnotení postupu a konania politikov, ktorí túto úniu zastupujú.

     Všimnite si, ako sa politici EU silou-mocou snažia dotiahnuť Ukrajinu do svojho košiara.   

Otázka znie – pre koho to robia ?

Kto tak strašne potrebuje Ukrajinu v EU?. Zrejme tí istí, čo tam potrebovali nás, Poľsko, Maďarsko… Zásadný rozdiel je v tom , že vtedy nás roky presvedčovali,  že získanie členstva v EU je akousi cieľovou prémiou vyhradenou iba pre tých najlepších, najdemokratickejších  a náruč Únie nie je zadarmo. Veď si spomeňte koľko demaršov bolo na Slovensko, čo všetko sme museli plniť, k čomu všetkému sme sa museli zaviazať. Koľko pre nás vrcholne nevýhodných dodatkov, a kvót na všetko sme museli podpísať. No a potom nás slávnostne prijali do toho spolku „vyvolených“. Mohol, by som písať o tom, čo nám toto členstvo prinieslo a čo nám zobralo. Ale to nie je dnešná téma. Tu som chcel iba poukázať na to, že tak ako vtedy pri našom vstupe, aj teraz, keď sa naťahujú za Ukrajinou majú politici pôvodnej pätnástky  EU na zreteli hlavne záujmy svoje a svojich voličov. To, čo sa pri našom, vstupe tak úporne snažili zakryť, že teda oni nás potrebujú možno viac ako my ich, dnes už ani nezakrývajú.

Ukrajine idú platiť za to, že podpíše akúsi zmluvu o budúcej zmluve s EU.

     A je im jedno, nakoľko sú rozhodnutia súčasnej vládnucej skupiny na Ukrajine legitímne. Je im jedno v akých podmienkach pracujú a rozhodujú sa poslanci Verchovnej rady na Ukrajine. Na dokreslenie dva dokumenty:

 

 

        Uznesenie Európskeho parlamentu z 13. decembra 2012 o situácii na Ukrajine (2012/2889 (RSP))

 

20.  odsudzuje rozhodnutie odchádzajúceho prezidenta Ukrajiny Viktora Juščenka udeliť titul Ukrajinský národný hrdina in memoriam Stepanovi Banderovi, predsedovi Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), ktorá spolupracovala s nacistickým Nemeckom; dúfa, že v tejto súvislosti nové ukrajinské vedenie prehodnotí takéto rozhodnutia a dodrží svoj záväzok k európskym hodnotám;

Správa z médií

 

Siedma sotňa domobrany je v Najvyššej rade (parlamentu), ktorej veliteľom sa stal Maxim Burbak. Objekt stráži jednotka Pravého sektora,“ uviedol ďalej Parubij. Označenie „sotňa“, čo je jednotka približne o veľkosti roty a o sile stovky mužov, má korene v historickom názve bojových útvarov Ukrajinskej povstaleckej armády Stepana Banderu.

     Čiže po necelých  dvoch rokoch už EÚ nezáleží na nejakých hodnotách? Mám tomu rozumieť tak, že účasť ozbrojených síl domobrany na rokovaní parlamentu bude nabudúce v EU štandardom? Nakoniec aj u nás by sa zrejme zozbierala „stotina“ nemenovaného vodcu a s chuťou by v parlamente poslancom ukázala, čo je to demokracia.

 

     A čuduj sa svet . Odvážni predstavitelia EU utekajú ozlomkrk do Kyjeva a v týchto „demokratických podmienkach“  rokujú, sľubujú a podpisujú. Tvrdia, že všetko v mene upokojenia situácie. Nuž neviem, neviem.

 

     Podporovať vo vnútornom konflikte jednu zo strán zvonku je  vrchol Európskej diplomacie?

 

     Zrejme áno. Ak máme na mysli neokolonialistickú diplomaciu.  Mám taký pocit, že im je absolútne jedno, čo bude s Ukrajincami. Oni budú mať nové odbytištia na svoje výrobky, nové zdroje surovín, nové lacné pracovné sily…

 

     Po týchto čiernych scenároch trochu svetla na konci tunela.

Vedome som v nadpise použil sloveso „rozbili“. Ako som povedal, viem že podľa mýtu nebohá Pandora iba pootvorila skrinku. Vtedy z nej vybehli na svet všetky nešťastia,  Pandora sa zľakla a skrinku rýchlo zatvorila. A tak na dne zostala uväznená nádej.

   

     Europolitici v snahe čo najskôr dosiahnuť svoje – roztrasenými rukami skrinku, podľa mňa, neotvorili, ale rozbili. Na jednej strane je to veľmi zle – všetky nešťastia sa na Ukrajine budú preháňať medzi ľuďmi. Keď je skrinka rozbitá , niet ich do čoho znovu zavrieť. Na druhej strane sa týmto činom dostala na svetlo sveta aj nádej. A nádej je to najdôležitejšie, čo teraz Ukrajinci potrebujú.

     Pokiaľ je na svete nádej je ešte šanca, že sny ľudí o dôstojnom živote sa naplnia.

 

                                                                                                  Jano

 

Ešte pár veršov P.O. Hviezdoslava :

 

A keď sa toto peklo vyvzteká,
či ozaj nastúpi zmier, pokoj neba?
Nenávisť ovládze-li sama seba,
z nástrahy zrodí-li sa bezpeka

a pravda sadne za stôl odveká?
Bude-li právo všetkých právom? chleba
hoj všetkým? Nebude pút? zbraní treba?
Česť bude práci, tvári človeka?

Ten kúpeľ krvi splynie očistením?
Milosrdenstva znežnie obrazom
sebeckosť? pýcha skrotne pokorením?
trojica lásky svitne príkazom…?
Alebo beda, beda — premoženým?
a menom pomsty beda — víťazom?

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89670x
Priemerná čítanosť článkov: 3321x

Autor blogu

Kategórie