Založ si blog

Anastázia Kuzminová – dobrý človek ešte žije !

     Myslím, že je zbytočné rozoberať teraz dôvody jej  umiestnenia v pretekoch na 15 km. Je zaujímavé, že  aj keď nám Nasťa získala olympijské zlato /viac sa snáď ani nedá/, predsa sa aj vtedy našli ľudia, ktorí cítili potrebu kopnúť si do nej. Boli to síce hlavne novinári, ale koniec koncov aj oni sú snáď ľudia. /cha-cha!/

    Odhliadnuc od niektorých reakcií vyvolaných nepresným prekladom jej vyjadrenia pre novinárov, je tu niečo, čo mi vadí omnoho viac.

    Tá naša večná snaha hodiť vlastné neúspechy a životné zlyhania na niekoho iného. Bežne sú terčom politici, rôzne rýchlo kvasené celebrity, účinkujúci v reality show a iné trápne postavičky z nášho verejne prepieraného života. Tu je to snáď aj na mieste, ak sú oni ventilom – nám to pomôže a im neuškodí.  Mnohé z útokov nepochopia a niektoré kritické hlasy berú ako dôkaz svojej výnimočnosti. Zrejme jediný.  Ako hovorím, naša averzia voči nim je pochopiteľná. Sú to ľudia, ktorí nedávajú nič, iba chcú všetko, všetko zožrať! Moje, tvoje, naše. A potom sa ešte takýto prežratí, s prisprostastými úsmevmi , predvádzajú celému národu. Aha, ako sme vás ogabali, a teraz nás obdivujte a záviďte nám.  

     A čo Anastázia Kuzminová?

     Čo nám zobrala ona, v čom nám klame, v čom sa nám vysmieva?

Nič nám nezobrala. Zobrala snáď iba sebe, svojej rodine. Tie hodiny, dni a týždne tvrdých tréningov. Závody ďaleko od rodiny, od svojho syna. Nuž, ale dala sa na boj tak bojuje. Za to by sme ju mali skôr obdivovať. Verte, nie je jej, čo závidieť. Videli ste jej tvár aj v tom zlatom finiši. Videli ste tú bolesť ? Áno vrcholový šport bolí, víťazstvá sú do veľkej miery vykúpené obrovskou bolesťou. A my pohodlne rozvalení v kreslách pred televízorom, vďaka nej odrazu odhadzujeme svoje pivné pupky, vystierame zohnuté chrbty, a aspoň na chvíľu, spolu s ňou letíme víťazne do cieľa. Slovenskóó!!!

     Vtedy si v kútiku duše spomíname na svoje detské sny, na ciele, ktoré sa nám nikdy nepodarilo dosiahnuť. Možno z lenivosti, možno pre nedostatok talentu, možno pre tisíc  iných dôvodov,  ktoré sa nám v živote akosi pritrafia.

Ale nie je to dobrý pocit, že sa to vlastne dá?. Že to ktosi dokázal? Že ona Anastázia Vladimírovna Kuzminová dokázala ísť za svojim detským snom a napriek všetkému je dnes olympijský víťaz. Alebo sa snáď nazdávate, že ona toto všetko dosiahla, akoby mávnutím čarovného prútika?. Nie, Harry Potter – a to už je nejaký čarodejník- tiež nedostal nič zadarmo. Čo my vieme, koľkokrát v živote ju neúspech, prehra, zranenie  odrádzali od jej cieľa. Koľkokrát sa jej ukazovala tá ľahšia pohodlnejšia cesta životom.  

     Každý z nás si tým  prešiel . Všetci vieme ako trpko chutí prehra. No a táto mladá žena  mnohé z toho o čom sme my snívali prosto dokázala.  

     O to viac ma škrie, že práve na nej sa ideme za tie svoje  „ životy  tak trochu pobabrané“  vyvŕšiť.

Skúsme to zobrať z tej lepšej stránky. Skúsme, aspoň na chvíľu byť citliví, dobroprajní a nezištní, ako v mladosti.  Skúsme si od nej zobrať to, čo nám tak pokorne dáva.  Myslím, že úplne stačí, ak nás jej víťazstvá tak obyčajne potešia . Drinu a bolesť si necháva pre seba, nám dáva krídla svojho víťazstva.

 Veď v  jej výraze v tvári,  v  jej staro ruských  poklonách, v jej slzách, na nás dýchne úprimne podávaná ruka  citlivého dobrého človeka.  Ak to cítime a vidíme , tak to znamená,

                                                že dobrý človek  ešte žije aj v nás.

     Ďakujem Nasťa !

                                                                                              Jano

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89794x
Priemerná čítanosť článkov: 3326x

Autor blogu

Kategórie