Založ si blog

„Tak rúbali do mňa, ako v hore do pňa. .. “

     Niečo podobné si v týchto dňoch zrejme môže pospevovať iba jeden z kandidátov na prezidenta SR. Zo všetkých strán sa vyrojili húfy  snaživých politických drevorubačov,  ktorí nehľadia naľavo ani napravo. Chcú len rúbať a rúbať. Samozrejme všetci do jedného.  Na Slovensku nič nové – rúbať do druhého. V týchto chvíľach dokážu tradičnú a tak obľúbenú  „tebakritiku“,   použiť ako osvedčený nástroj na presvedčovanie o svojich kvalitách. Veď,  to je najjednoduchší postup. Nepovedať v čom som ja lepší, ale donekonečna dokazovať, že ten druhý je najhorší.

Voliči rozhodnú

     Demokratické voľby sú vlastne istým druhom výberového konania. Kde uchádzačmi o funkciu sú kandidáti na prezidenta a výberovú komisiu tvoríme my všetci  – ktorí chceme voliť.

V bežnom výberovom konaní  uchádzač nájde ponuku na funkciu o ktorú sa chce uchádzať  a v prvom rade pošle svoj profesijný životopis. Komisia si potom zavolá a vypočuje uchádzačov, ktorí  spĺňajú všeobecné základné podmienky. Samozrejme v každom  štandardnom výberovom konaní platia určité , možno nepísané, pravidlá :

–          Uchádzač má hovoriť o sebe , predkladať svoju predstavu rozvoja spoločnosti a obhájiť ju pred komisiou

–          Nie je možné postaviť svoju prezentáciu na ohováraní ostatných uchádzačov – toto by komisiu vlastne ani nemalo zaujímať

–           Uchádzač  hovorí sám za seba – nemá hovorcov,  lobistov, ktorí presviedčajú komisiu

Ako je u nás zvykom, je  na tomto prezidentskom  výberovom konaní

niečo zvláštne v štáte Slovenskom.

     Oficiálne volebná kampaň ešte ani nezačala, ale niekto sa už pred štartom , športovo povedané, ulial. Takto predčasne odštartovali  novinári, politológovia a niektorí  politici. Nezačali však s kampaňou, ale s antikampaňou.  V podstate ide zväčša o sprosté ohováranie, vyťahovanie poloprávd a ich neustále opakovanie.. Do istej miery viem pochopiť novinárov – je to ich práca, za ktorú sú platení. Na druhej strane však  práve to slovíčko „platení“  mi hovorí o stupni  ich nezávislosti.  To isté sa dá vo veľkej miere povedať aj o väčšine politológov.  Možno aj podľa toho, kde svoje platené komentáre uverejňujú.

     Najhoršie z tohto posudzovania vychádzajú niektorí kandidáti. Myslím tí, ktorí nehovoria nič dobré o sebe, ale všetko najhoršie o tom druhom. Samozrejme všetci o tom istom, ako by sa dohodli. Niektorí kandidáti zjavne išli do volieb iba pre to, aby mohli žlčovito vykríkať a liať vedrá špiny na toho jedného. Nepočujete od nich ani slovka o tom ako si oni predstavujú prácu prezidenta, jeho prínos pre ľudí. Veď aj načo. Ich úloha je zrejme iná.

     Samozrejme sú aj politici, alebo ex-politici, ktorí cítia morálnu povinnosť si tiež zaťať. Tak ako bývalá premiérka , pre ktorú nie je problém  v rozhovore najprv povedať, že :

 „Mnohých kandidátov na tento post naozaj aj osobne poznám, a preto by ten môj postoj bol veľmi, veľmi osobný. Slušnosť mi hovorí, keďže sa neviem odosobniť, že sa k tomuto spektru kandidátov nemám vyjadrovať“

a hneď na to, zrejme už bez slušnosti:

 „Pre mňa jeden z kandidátov, pán Fico , je neprijateľný z dôvodov jeho štýlu, formy politiky, agresívnej politiky, a preto, že som presvedčená, že typu občanov ako som ja nie je schopný povedať pardon a podať ruku“.

Tak sa mi vidí, že tu sa do výrokovej logiky pani ex premiérky  zamotala nejaká chybička.  Hlavne, keď sa hneď v ďalšom rozhovore dozviem že:

 „Pre tieto dôvody je to kandidát, ktorý nemôže mať nikdy podporu demokraticky zmýšľajúcich občanov a je to navyše politik, ktorý výrazne rozdeľuje spoločnosť. A to by prezident nemal.“ 

Všimnite si znova a tentoraz dokonca v jednej vete. Najprv sama rozdelí  občanov na demokraticky zmýšľajúcich a tých druhých,  podľa toho koho volia, a rovno z rozdeľovania spoločnosti obviní Roberta Fica.

 

     Ak toľko novinárov, politológov a politikov  sa dlhodobo  snaží, aby občan vo voľbách volil podľa ich priania, tak za tým niečo musí byť!

 Keď odrazu  „všetci píšu jedným perom“ obyčajne sú za tým nejaké panské huncúctva, na ktoré máme my naletieť. A čím viac kričia, tým je to zrejmejšie.

 

 Veď oni sa nestarajú  o nás, oni sa starajú v prvom rade a vždy len o seba!

 

Nuž a práve pre to,  pán Fico, ak sa dá spomeňte si aj na záver piesne z nadpisu tohto článku :

Nebojím sa jeden, čo vás bude sedem

  Ak vás bude dvadsať, budem sa obracať

 

                                                                                          Jano

  

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89663x
Priemerná čítanosť článkov: 3321x

Autor blogu

Kategórie