Založ si blog

To už še u totym Brušele dočista ošaleli, či co?

Tak takéto necenzurované reakcie som dnes počúval pri debate o novom  „demarši“ z Európskej komisie. Ako inak nazvať list predsedníčky  Európskej komisie  pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrully Vasiliovej ktorá  v liste adresovanom magistrátu mesta Košice“ ostro odsúdila výstavbu múru v košickej mestskej časti Západ, ktorého cieľom bolo oddeliť rómske obyvateľstvo od zvyšku populácie.“

Vyplýva to z obsahu Vasiliovej listu, datovaného 13. augustom 2013, o ktorom v pondelok na svojej internetovej stránke informovala Európska komisia. Eurokomisárka v ňom žiada okamžité odstránenie spornej stavby.

     Tak poďme pekne po poriadku.  Hneď tá prvá myšlienka, že cieľom bolo oddeliť rómske obyvateľstvo od zvyšku populácie. Pozrite si mapku mesta, a skúste posúdiť, či oplotenie parkoviska v rohu Mikovíniho ulice vám pripadá ako oddeľovanie. Medzi sídliskom Lunik IX. a Lunik VIII. prebieha štvorprúdová vozovka /Trieda Košického vládneho programu/,  miesto na ktorom je postavený múr  nijakým spôsobom neobmedzuje prechod chodcov po oficiálnych komunikáciach pre peších. Teda inými slovami – neprerušuje chodník, ktorý vedie okolo spomínanej cesty. Od prvej bytovky na Luniku IX je vzdialený vzdušnou čiarou vyše 300 metrov. Teda ak sa chce  Róm z Lunika IX. cítiť obmedzovaný musí prejsť asi pol kilometra, potom  štvorprúdovú cestu, odbočiť z chodníka na zelený pás , obísť niekoľko kríkov a hotovo –  našiel múr. Mimochodom, to isté sa stane komukoľvek, kto bude chcieť ísť mimo chodníka napríklad z Myslavy. Ale to asi pani Eurokomisárku nezaujíma.  Z vyjadrení obyvateľov aj volených zástupcov tejto mestskej časti Košíc vyplýva, že prvotným a hlavným dôvodom výstavby múru bola ochrana majetku občanov. 

. „Bolo to strašné. Nachádzali sme tu smetie, ale i výkaly a mnohokrát nám mizli aj veci. Múr trochu pomohol, ale na parkovisko sa stále môžu dostať nespratníci z Lunika IX.,“ hovorí pán Ladislav z tejto mestskej časti. Podľa slov vedúceho kancelárie starostu MČ Západ, Mariána Krajňáka, sťažnosti občanov registrovali už dlhšiu dobu: Sťažnosti občanov z tejto lokality boli  dlhodobejšie, avizované prostredníctvom komisie regionálneho rozvoja miestneho zastupiteľstva už pred dvoma rokmi. Na jej zasadnutí vo februári tohto roku bol prerokovaný  zámer  „Oplotenie parkoviska Mikovíniho 61“, s plánom realizácie v roku 2013 na zlepšenie situácie s nedostatkom parkovacích miest v tejto lokalite.

Na miestnom úrade nepripúšťajú, že by išlo o protirómske opatrenie, i keď priznávajú zvýšený výskyt krádeží. Parkovisko bolo dlhodobo nevyužívané z dôvodu opakovaných krádeží a poškodení motorových vozidiel stojacich na jeho ploche.  Plánované je parkovisko ešte osvetliť a zlepšiť tak  horeuvedenú situáciu i kvalitu bývania obyvateľov Lunika VIII. Zfunkčnených a využívaných je aktuálne 13 parkovacích miest v uvedených  medziblokových priestoroch.  Náklady vo výške 4 740 eur boli schválené  v rozpočte mestskej časti v investičných akciách pre rok 2013,“ dodáva M. Krajňák.

     Ja dodávam, že ochrana majetku – osobného vlastníctva je u nás zaručená Ústavou Slovenskej republiky  – teda najvyšším zákonom štátu. To samozrejme nezakladá možnosť stavať akékoľvek múry bez riadneho stavebného povolenia. Magistrát mesta Košice totiž pripomína, že sa jedná o tzv „čiernu stavbu“. Ak je to pravda,  treba konať v zmysle zákona, len som zvedavý či sa to bude týkať aj iných čiernych stavieb.

     Pre ilustráciu pridávam aj vyjadrenia z Lunika IX.

Starosta Luníka IX Dionýz Slepčík nevníma situáciu s múrom až tak tragicky. „Mne to neprekáža a čo ja viem, tak ani Rómom. Ak tak chcú riešiť situáciu, tak nech to tak riešia. Zrejme si chcú chrániť majetok,“ tvrdí starosta. „Ja som tade ani nechodil, takže je mi to jedno, ale niektorým Rómom môže prekážať, že to teraz musia obchádzať,“ domnieva sa jeden z obyvateľov Gejza Horváth.

     Teda, o čo vlastne ide? Viete, ani ja nemám rád múry, ale pre mňa sú rovnako obmedzujúce nech sú v Severnom Írsku , na Cypre alebo na Slovensku. Nemôžem sa však zbaviť dojmu, že niekto nám Slovákom chce – obrazne – nasadzovať psiu hlavu. Možno je to pre to, že sme malý štát a sme v EU medzi novými. Aj keď  toto delenie je určite v rozpore s princípmi na ktorých údajne stojí Európska únia. Vraj sme si všetci rovní. Keď Francúzi vykážu zo svojej krajiny Rumunských Rómov je to v poriadku –  chránia údajne svoj sociálny systém – to isté sa deje s našimi v Anglicku. Pritom únia zaručuje voľný pohyb občanov. Je zvláštne, že my našich Rómov, našich spoluobčanov nikam nevykazujeme, žijeme tu s nimi už stáročia. Máme problémy s nimi, oni asi s nami, ale doteraz aj bez Únie, sme si vedeli vždy nájsť aké, také spoločné riešenia našich problémov. Ale v posledných rokoch predstavitelia Euópskej únie, odrazu objavili, že bude lepšie bojovať za práva Rómov na našom území, ako by mali hľadať lepší život u nich. A preto sme pod drobnohľadom, preto nám nakazujú, prikazujú žiadajú…  

     Najhoršie ale je , že si na to pomaly zvykáme.

Zvykáme si, že sme zdrojom lacnej pracovnej  sily, že sme vhodným odbytiskom pre prebytky nekvalitných potravín, že naši poľnohospodári majú v rámci tzv. „spoločnej poľnohospodárskej politiky“ niekoľkonásobne menšie dotácie, že nadnárodné obchodné reťazce tlačia do krachu našich výrobcov potravín a popri tom ani nezbadáme, ako sa náš sen o Slobode Rovnosti a Bratstve  a dôstojnom živote vo svoje zemi , vo svojom zvrchovanom štáte, pomaly rozplýva pod sústredeným náporom Euroúradníkov, ktorí z diaľky 1500 km , zo svojich kancelárií v Bruseli vedia lepšie ako my, ako treba riešiť naše vnútorné  problémy.

     Ozaj viete, čo by povedal  gazda z východu Slovenska, keby mu niekto napísal, že musí zbúrať plot, čo mu chráni jeho majetok? Prečítajte si nadpis.

                   

                                                                                 Jano

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89798x
Priemerná čítanosť článkov: 3326x

Autor blogu

Kategórie