Založ si blog

Má byť Slovensko smetiskom Európy?

V dnešných správach som sa dozvedel, že Slovensko môže byť  Európskou komisiou  sankcionované pre údajnú deformáciu trhu pri recyklácii obalov. Zaujímavé je tu hneď niekoľko momentov:

–           V prvom rade sa mi zdá načasovanie tejto správy a teda zrejme aj stanoviska Európskej komisie politicky účelové. Či azda tento stav komisia na Slovensku zaznamenala až teraz, keď do vlády vstupuje Smer? Aj v uplynulých rokoch totiž na území Slovenska platili tie isté zákony a podmienky vyplácania dotácií z Recyklačného fondu. Ak boli nejaké problémy a nedorozumenia malo ich ministerstvo predsa už dávno riešiť a nie čakať na hrozbu žaloby.

Po druhé – Európska komisia nám vyčíta , že „Slovensko dostatočne nepodporuje recykláciu a používanie recyklovaných materiálov,“

Navyše pri recyklácii odpadov z obalov údajne deformujeme trh. Tí, ktorí odpad nazhromaždili v iných krajinách únie a dovezú ho k nám, totiž nemajú nárok na zľavu z príspevku od Recyklačného fondu ako tí, ktorí riešia tunajší odpad.

Nuž s tým, že nedostatočne podporujeme recykláciu sa dá len súhlasiť. Ale posledná veta citátu podľa mňa je  snahou riešiť problémy recyklácie v iných krajinách za naše peniaze. Veď sa pozrime, čo zo zákona je Recyklačný fond: „je neštátny účelový fond zriadený 1. júla 2001 zákonom č. 223/2001 Z. z., ktorý zhromažďuje finančné prostriedky dovozcov a výrobcov komodít povinných platiť príspevky v zmysle tohto zákona.

Jeho primárnou funkciou je z vyzbieraných finančných prostriedkov podporovať formou dotácií a úverov projekty zakladajúce a rozvíjajúce separovaný zber a zhodnotenie odpadov začlenených do kategórií komodít v zmysle tohto zákona a členenia fondu.

Ďalšou funkciou je finančná podpora obciam a ich združeniam za separovanie odpadu a jeho odovzdávanie na ďalšie zhodnotenie.“

A pozrime sa aj na to, ako sa tvoria prostriedky Recyklačného fondu: „Povinnosť platenia príspevku do fondu sa vzťahuje na výrobcov a dovozcov komodít určených zákonom č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, § 41 až § 48 a § 54.

Teda, ak tomu správne rozumiem, naši výrobcovia a dovozcovia zo zákona platia určité poplatky do Recyklačného fondu, tie sa potom logicky premietnu do cien, ktoré za tovary platíme my všetci. Recyklačný fond potom spätne poskytuje dotácie na spracovanie a recykláciu  odpadu, ktorý vznikne pri likvidácii týchto tovarov. Nie je to síce stopercentne spravodlivé, ale občan sa tými dotáciami spätne dostáva k peniazom, ktoré do celého cyklu vložil – napríklad nižšími poplatkami za odvoz komunálneho odpadu. Ako hovorím,  takto to je ako tak v poriadku. Ale čo nám to vyčíta Európska komisia?

Že neposkytujeme z Recyklačného fondu dotácie na recykláciu odpadu, ktorý sa k nám má doviesť zo zahraničia. Natíska sa otázka, prečo majú byť peniaze, ktoré ja ako občan zaplatím vo zvýšenej cene tovarov, poskytnuté na recykláciu odpadu iného štátu?  Nie sú za touto snahou  náhodou lobisti firiem ktoré chcú na našich poliach vybudovať prevádzky na recykláciu dovezeného odpadu – smetiská? Veď ostatné podmienky sú výborné : záber poľnohospodárskej pôdy je u nás vlastne zadarmo, a cena pracovnej sily je neporovnateľná so štátmi pôvodnej 15.

Nie nemyslím si o úradníkoch v Bruseli nič zlé. Mám skúsenosti, že mnoho takýchto upozornení je výsledkom nedorozumenia. Ale, kto by mal vlastne tieto nedorozumenia vysvetľovať? Predsa my. Naši zástupcovia v Bruseli a odborníci z ministerstiev. Teda postoj ministerstva že „Ministerstvo životného prostredia  sa vyjadrí  hneď po tom, ako dostane oficiálnu informáciu o hroziacej žalobe priamo z Európskej komisie“  je alibistický a neprofesionálny.  Informáciu o hroziacej žalobe predsa museli mať už niekoľko mesiacov. A hneď mali konať. Nie vyjadreniami pre média, ale osobne v Bruseli,  v komisii – vysvetľovať, argumentovať –ak chcete lobovať – veď ministerstvo má predsa zastupovať záujmy Slovenska.

Jano

 

Vraždy v Odese Európe nevadia.

03.05.2016

Možno ľuďom aj áno, ale politikom zjavne nie. Včera uplynuli už dva roky od masového vraždenia v Dome odborov v Odese. Ak očakávate, že v nasledujúcich riadkoch budem podrobne opisovať priebeh vraždenia, alebo rozvíjať konšpiračné teórie musím vás sklamať. V prvom rade pre to, že kto chce si na Youtube nájde dostatok obrazových materiálov a v rozvíjaní [...]

Večnaja pamjať

27.01.2016

Takto pred dvoma rokmi som napísal krátky blog ako spomienku na obete Leningradskej blokády. Dnes je opäť výročie . Už sedemdesiate druhé. V našich médiach som márne hľadal čo i len krátku zmienku. Nemienim ich kritizovať – je to zrejme zbytočné. Asi majú iné „priority“. Nikoho nechcem ani poučovať, ani presviedčať. Iba pripomenúť. Preto v svojom [...]

Ryba „Frankenstein“ a Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo

26.11.2015

Vládna agentúra USA pod názvom Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA) schválila geneticky modifikovaného lososa ako prvého takto “vyšľachteného” živočícha určeného pre bežnú konzumáciu. GMO-losos vlastní aj gény iných rýb vrátane génu rastového hormónu a génu na odolnosť proti zamrznutiu. Ktosi tejto rybe dal meno [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

slaby1

Večne spievajú lesy...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 89770x
Priemerná čítanosť článkov: 3325x

Autor blogu

Kategórie